Indiferent de contextul în care este menționat, cuvântul “educație” rămâne un termen pe care îl folosim pentru a descrie aspectele personale ale unui om cum ar fi cunoaștere, abilitate, empatie sau atitudine.
Ținând cont că acestea sunt intangibile, așadar imateriale și lipsite de formă, am putea pleca de la afirmația: educația este un proces de dezvoltare mintală, intelectuală. Omul este născut pregătit din prima zi a vieții să înceapă acest proces de dezvoltare din motive evidente care ne aseamănă pretutindeni, cum ar fi că suntem înzestrați cu cele cinci simțuri fără de care acest proces de dezvoltare nu ar avea loc poate deloc, cu abilitatea de a avea emoții și de a gândi (logic, abstract, creativ, critic, analitic, sistemic, șa..). Dar acest proces diferă însă probabil de la om la om ținând cont și de numeroasele motive care ne diferențiază, cum ar fi geneticul moștenit, diagnosticele medicale, fiecare experiență trăită, alimentația, mediul înconjurător, activitatea mentală, șamd..
Acest proces poate avea o evoluție mai lentă sau mai accelerată de la individ la individ din diverse motive și se desfășoară probabil pe tot parcursul vieții sub numeroase forme deoarece orice om este educat într-un fel sau altul, chiar dacă educația acestuia nu va putea fi niciodată cuantificată. Nu putem așadar evalua cât suntem sau cât ar trebui să fim de educați, dar ne putem ghida de exemplu de ceea ce suntem capabili să facem, de atitudinile noastre în situațiile în care ne aflăm și ulterior de ceea ce am realizat prin abilitățile și cunoștințele noastre. Astfel, este de la sine înțeles că acest proces de dezoltare mintală, intelectuală, se petrece inevitabil, diferit și continuu pentru fiecare dintre noi.
Dacă educația poate fi sumarizată într-adevăr urmând această logică, prin deducție putem afirma că educația are așadar o ramură individuală, cea prin care persoana în cauză se preocupă să deprindă anumite cunoștințe, atitudini și abilități (i.e învățare), și o ramură colectivă, cea prin care persoana în cauză este ajutată direct sau indirect să le deprindă (i.e ghidare, predare, îndrumare). Altfel spus, o parte importantă din ceea ce înseamnă educația este formată din (i) ansamblul de acțiuni la care participă un individ pentru a se autoeduca și (ii) din activitățile care se întâmplă sistematic într-un cadru delimitat la care un individ este expus, precum cel dintr-o familie, din cercul social apropiat, din societate sau dintr-o instituție de învățământ. Dar la ce ne referim mai exact prin cunoștințe, atitudini, abilități și alte asemenea părți ale educației pe care un om le dezvoltă?
Pe scurt, despre cunoștințe am putea spune că reprezintă totalitatea informațiilor, noțiunilor și ideilor pe care cineva le are despre un subiect oarecare, care reflectă cât mai precis realitatea. Ne mai referim la acestea prin cunoaștere, termen împărțit în cunoaștere dependentă (practică, procedurală) și cunoaștere independentă (teoretică, contextuală). Despre abilități (capacități, capabilități, aptitudini) am putea spune că reprezintă mijloacele fizice și psihomotorii, cognitive și senzoriale de care ne folosim pentru a realiza o activitate. Am putea spune că reprezintă ceea ce o persoană poate face la un moment dat prin cunoștințele și prin limitele sale fizice și intelectuale. Iar despre atitudini am putea spune că sunt comportamente native sau învățate, manifestate de o persoană în abordarea unei situații, persoane, idei sau în raport cu alte elemente din mediul înconjurător. Exemple de atitudini ar putea fi mentalitatea, curiozitatea, dedicarea, perseverența și disciplina.
În fine, trebuie să recunoaștem că despre om se știu și nu se știu probabil multe aspecte, iar unele afirmații despre acesta rămân încă incerte. Ce este educatia, unde, când, cum, cu cine și de ce ne-o formăm sunt întrebări care au mai fost adresate și care vor rămâne deschise. Dar putem agrea totodată că ne aflăm inevitabil cu toții în mod natural în acest proces de educare și că sunt câteva deziderate cheie pe care oricare dintre noi ar trebui să le dobândim prin educație, în special la nivel de atitudini. Vă invităm să rămâneți conectați la proiectul acesta dedicat educației, pe care o vom analiza privind din mai multe unghiuri și însuma cu multe alte variabile de care omul se folosește în educația sa de ansamblu.
Împărtășește-ți gândurile cu noi